Miért küzd az angol font az amerikai dollárral szemben: részletes elemzés a jelenlegi piaci trendekről

Az angol font (GBP) nehéz időszakot él át, különösen az amerikai dollárral (USD) szemben. Számos tényező járul hozzá a font gyengébb teljesítményéhez, és ezek túlmutatnak a puszta számokon vagy grafikonokon. Nézzük meg, miért veszített lendületéből a font sterling, és mi várható mindkét valuta számára a jövőben.

Hogyan befolyásolják a foglalkoztatási adatok a valuta teljesítményét?

Az egyik fő tényező, amely befolyásolja a brit fontot, a foglalkoztatási adatok, mind az Egyesült Királyságban, mind az Egyesült Államokban. A foglalkoztatási számok nem csupán statisztikák; erős mutatói a gazdaság egészségének, és iránymutatást adnak a központi bankoknak a kamatpolitikáról.

 

Az Egyesült Királyság foglalkoztatási adatai és hatásuk

Az Egyesült Királyság hamarosan nyilvánosságra hozza a júliussal záruló negyedévre vonatkozó foglalkoztatási adatait. A befektetők különösen érdeklődnek ezek iránt az adatok iránt, mivel ezek befolyásolhatják a Bank of England (BoE) döntéseit a kamatlábakról. A munkaerőpiac kulcsszerepet játszik a gazdaságpolitikai döntések alakításában.

KPMG jelentése szerint a munkaerőpiac lassul

Ezt érdemes figyelembe venni:

Munkanélküliségi ráta:

Az előrejelzések szerint az Egyesült Királyság munkanélküliségi rátája 4,2%-ról 4,1%-ra csökkenhet. Ez a felszínen pozitívnak tűnhet, de a helyzet ennél összetettebb. Az alacsonyabb munkanélküliségi ráta a gazdasági ellenálló képesség jele lehet, de egyúttal azt is jelentheti, hogy a központi bankra kisebb nyomás nehezedik a kamatemelések folytatására.

Átlagkeresetek:

Az előrejelzések szerint a bérnövekedés lassulhat, 4,5%-ról 4,1%-ra. A bérek növekedésének lassulása azt eredményezheti, hogy a Bank of England óvatosabb lesz a jövőbeni kamatemelésekkel kapcsolatban. Ez alacsonyabb keresletet jelenthet a brit font iránt, mivel az alacsonyabb kamatok gyakran gyengébb valutához vezetnek.

Nemrég egy jelentés a Recruitment and Employment Confederation és a KPMG részéről azt mutatta, hogy az új munkahelyek betöltése az elmúlt öt hónap leggyorsabb ütemben csökkent. Ezen kívül az új alkalmazottak fizetéseinek növekedése is lassult, ami 2021 eleje óta az egyik leggyengébb szintet jelzi. Az alacsonyabb bérnövekedés és a lassabb munkaerő-felvétel egy hűlő munkaerőpiacra utalhat, ami közvetlenül befolyásolja a gazdasági növekedést és az inflációs kontrollt.

 

Az amerikai foglalkoztatási jelentés: Mit jelent ez a dollár számára?

Az Atlanti-óceán másik oldalán az Egyesült Államok is közzétette a kulcsfontosságú foglalkoztatási adatait. Az amerikai gazdaság továbbra is ellenállónak mutatkozik, bár a legfrissebb számok azt sugallják, hogy a munkaerőpiac növekedése lassul.

Nem mezőgazdasági bérszámfejtési (NFP) jelentés: Az augusztusi NFP jelentés lassabb munkaerőpiaci növekedést mutatott a vártnál. Bár kevesebb munkahely jött létre, mint az előző hónapokban, ezt kiegyenlítette a munkanélküliségi ráta csökkenése és az erősebb bérnövekedés. Ezek az elemek szerepet játszanak a Federal Reserve döntéshozatali folyamatában, különösen a kamatlábakkal kapcsolatban.

A lassuló munkaerőpiac ellenére nincs közvetlen veszélye annak, hogy az Egyesült Államok recesszióba kerüljön. Valójában a munkaerőpiac elég erős maradt ahhoz, hogy a gazdaságot a pályán tartsa. A befektetők korábban arra számítottak, hogy a Federal Reserve agresszíven csökkenti a kamatlábakat, de a legújabb foglalkoztatási adatok alapján ezek a várakozások csökkentek.

 

 

Mit jelent a Federal Reserve (FED) következő lépésére nézve?

A kamatlábak kulcsfontosságúak a valuták értékének meghatározásában. Amikor egy ország központi bankja emeli a kamatlábakat, a valutája általában erősödik, mivel a magasabb kamatok jobb hozamot biztosítanak az adott valutában denominált befektetésekre. Ezzel szemben, ha kamatcsökkentést várnak, a valuta gyengülhet.

Korábban sok piaci szereplő úgy gondolta, hogy a Federal Reserve agresszív kamatcsökkentést választ. Azonban a legújabb munkaerőpiaci adatok értékelése után ezek a várakozások visszaestek. A jelentős, 50 bázispontos csökkentés valószínűsége jelentősen csökkent, így a Fed előtt nyitva marad az út egy mérsékeltebb megközelítés felé.

Az amerikai dollár hasznot húzott ebből a várakozásváltásból, erősödött, mivel a befektetők most egy stabilabb gazdasági környezetet látnak az Egyesült Államokban.

 

A következő hét: Fókuszban az Egyesült Királyság foglalkoztatási és az amerikai inflációs adatok

Ezen a héten két jelentős gazdasági jelentés ragadja meg a befektetők figyelmét: az Egyesült Királyság foglalkoztatási adatai és az amerikai inflációs adatok.

 

 

Miért fontosak az Egyesült Királyság foglalkoztatási adatai?

Az Egyesült Királyság foglalkoztatási jelentése, amelyet kedden tesznek közzé, meghatározó lesz a font számára. Amint már említettük, a munkaerőpiac állapota közvetlen hatással van az inflációs várakozásokra és a kamatpolitikákra. Ha a munkanélküliségi ráta csökken, az ellenállóképességet jelezhet, de a bérnövekedés csökkenése gyengítheti az indokot a BoE további kamatemeléseihez.

Az amerikai infláció és hatása a dollárra

Szerdán az Egyesült Államok közzéteszi az augusztusi fogyasztói árindex (CPI) adatait. A CPI az áruk és szolgáltatások árainak változását méri, és kulcsfontosságú inflációs mutató.

Az augusztusi jelentésben mind a fő, mind a maginfláció várhatóan havi 0,2%-kal emelkedik. Azonban éves szinten a fő infláció előrejelzések szerint 2,6%-ra csökken, ami jelentős visszaesést mutat a júliusi 2,9%-hoz képest.

Ez az inflációs jelentés kulcsfontosságú lesz a piaci várakozások alakításában a Federal Reserve következő lépéseit illetően. Ha az infláció a vártnál jobban hűl, az nagyobb rugalmasságot adhat a Fednek, hogy lassítson a kamatemeléseken, ami hatással lehet az amerikai dollár értékére.

 

Mi várható a font és a dollár számára?

Ahogy haladunk tovább szeptemberben, a brit font nehéz helyzetben van az amerikai dollárral szemben. Míg mind az Egyesült Királyság, mind az Egyesült Államok gazdasága lassulást mutat, az Egyesült Államok jelenleg erősebb pozícióban van, legalábbis rövid távon. A következő napok kulcsfontosságú tényezői az Egyesült Királyság foglalkoztatási adatai és az amerikai inflációs jelentés lesznek.

Azok számára, akik figyelemmel kísérik a devizapiacot, fontos, hogy nyomon kövessék, hogyan reagálnak a központi bankok ezekre a gazdasági mutatókra. A Bank of England és a Federal Reserve döntései közvetlenül befolyásolják saját valutáik erősségét. Ha az Egyesült Királyság adatai gyengébbek a vártnál, a font továbbra is gyengélkedhet, különösen akkor, ha a BoE szünetet vagy kamatcsökkentést jelez. Eközben, ha az amerikai infláció kontroll alatt marad, a Fed valószínűleg megtartja a kamatlábakat, ami erősen tartja az amerikai dollárt.

A valutapiac világában semmi sem kőbe vésett, és még a legkisebb adatváltozások is nagy mozgásokat idézhetnek elő a piacon. Akár kereskedő vagy, akár csak figyeled a globális gazdasági trendeket, most érdemes szorosan figyelni az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok gazdaságaiból érkező jeleket.