Az USDJPY egy csökkenő csatornában mozog, és a piac elérte a csatorna alacsonyabb csúcspontját

Az USD/JPY helyreáll a közelmúltbeli mélypontokról: mi okozza a változást?

A devizapiac folyamatosan mozgásban van, és az egyik pár, amely az utóbbi időben felkeltette a figyelmet, az USD/JPY. Az amerikai dollár (USD) és a japán jen (JPY) árfolyama figyelemre méltó helyreállást mutatott, miután több mint egy hónapos mélypontot ért el. De mi hajtja ezt a változást, és miért fontos ez számunkra? Nézzük meg egyszerűen.

A devizapiac bonyolultnak tűnhet, de alapvetően gazdasági tényezők, kormányzati politikák és globális események befolyásolják. Ebben a cikkben megvizsgáljuk az USD/JPY párra ható kulcsfontosságú tényezőket, Japán gazdasági kilátásaitól kezdve az amerikai pénzügyi piacokon tapasztalható változásokig. Beszéljünk róla kötetlenül, és nézzük meg, miért fontos mindez számodra, akár kereskedő, akár befektető vagy, vagy csak érdeklődsz.

 

Japán gazdasági kilátásai és hatása a jenre

Az egyik fő tényező, amely a japán jent az utóbbi időben befolyásolta, Japán gazdasági teljesítménye. Japán a világ egyik legnagyobb gazdasága, de mint minden nemzet, szembenéz hullámvölgyekkel. Nemrégiben lefelé módosították Japán bruttó hazai termékét (GDP) az év második negyedévére. Japán gazdasága évesített 2,9%-os növekedést mutatott, ami kissé elmaradt a korábbi 3,1%-os előzetes becsléstől.

Ez kis változásnak tűnhet, de a devizapiacon a kis számok nagy különbséget jelenthetnek. A vártnál alacsonyabb gazdasági növekedés megingathatja a befektetők bizalmát, és gyengítheti egy valuta értékét. Ebben az esetben a JPY veszített értékéből, mert a gyengébb gazdasági teljesítmény kevésbé optimistává tette a kereskedőket a jen jövőjével kapcsolatban.

De ez még nem minden. A fogyasztói költekezés, amely minden ország gazdasági egészségének nagy része, szintén visszaesett Japánban júliusban. A japán fogyasztók nem nyitották meg pénztárcáikat úgy, ahogy a közgazdászok remélték. Ez a lassulás további nyomást gyakorol Japán központi bankjára, a Japán Bankra (BoJ), hogy újragondolja kamatpolitikáját.

 

Miért fontosak a BoJ kamatdöntései?

A Japán Jegybank kritikus szerepet játszik a jen értékének alakításában monetáris politikái révén, különösen a kamatokkal kapcsolatban. Japán hosszú ideje nagyon alacsony, néha negatív kamatlábakkal próbálja ösztönözni gazdaságát. De mostanában szó esett a kamatemelés lehetőségéről, különösen akkor, ha a gazdaság több növekedési jelet mutat, és az infláció növekszik.

Azonban a legutóbbi csalódást keltő gazdasági adatokkal kérdésessé vált, hogy a BoJ képes lesz-e hamarosan kamatot emelni. A kamatlábak nagy jelentőséggel bírnak a valutaértékek szempontjából. Amikor egy központi bank kamatot emel, az általában erősíti a valutát, mert a befektetők jobb hozamot kapnak az adott valutában denominált befektetéseik után.

A BoJ kormányzója, Kazuo Ueda jelezte, hogy a kamatemelések továbbra is szóba jöhetnek, ha a gazdaság növekedést mutat, és az infláció a várakozásoknak megfelelően emelkedik. De a legfrissebb gazdasági adatok gyengébb növekedést mutatnak, ami késleltetheti ezt a döntést, és egyelőre gyengébb helyzetben tartja a jent.

 

Az amerikai dollár és a változó Fed-kamatelvárások

 

A másik oldalon ott van az amerikai dollár, amely szintén mozgásban van. Az amerikai dollár nemrégiben fellendülést tapasztalt, mivel változások történtek az amerikai Federal Reserve (Fed) kamatpolitikájával kapcsolatos várakozásokban.

Az év elején sok szó esett arról, hogy a Fed esetleg kamatot csökkenthet, különösen a recessziótól való félelmek közepette. Most azonban ezek a félelmek kissé enyhülni látszanak, és a befektetők már nem számítanak nagy kamatcsökkentésre. Valójában kevesebb szó esik a Fed 50 bázispontos kamatcsökkentéséről, ami segített az amerikai dollárnak visszaszerezni némi lendületet.

A kamatlábak jelenleg magasabbak az Egyesült Államokban, mint Japánban, és ha a Fed magasabb szinten tartja a kamatokat, az amerikai dollár több befektetőt vonz. Ez a kamatkülönbség a két ország között részben magyarázza az USD/JPY pár közelmúltbeli fellendülését. A kereskedők az USD felé hajlanak, mert úgy gondolják, hogy jelenleg jobb hozamot kínál, mint a JPY.

Továbbá, az amerikai kincstárjegyek hozamának emelkedése szintén hozzájárult az amerikai dollár erősödéséhez. Amikor a kötvényhozamok emelkednek, az USD gyakran követi őket, mivel a magasabb hozamok vonzóbbá teszik az amerikai eszközöket a befektetők számára.

 

 

Mi várható az USD/JPY számára a jövőben?

 

Tehát hol tartunk most?

Az USD/JPY pár helyreállását Japán gyengébb gazdasági teljesítménye és az amerikai kamatelvárások változása vezérelte. Azonban az út nem teljesen sima.

Egyrészt a Japán Bank még mindig nehéz helyzetben van. Míg remény van arra, hogy kamatot emelhetnek, ha a gazdaság és az infláció javul, a legutóbbi gazdasági lassulás bonyolítja a helyzetet. Az amerikai oldalon pedig, bár a Fed valószínűleg nem hajt végre nagy kamatcsökkentést, a jövőbeli döntések az amerikai gazdaság teljesítményétől függenek a következő hónapokban.

Érdemes megjegyezni azt is, hogy a globális tényezők, például a részvénypiacok teljesítménye, hatással lehetnek a devizákra. Jelenleg az európai részvénypiacok pozitív hangulatot mutatnak, ami szintén nyomást gyakorol a jennre. Általában, amikor a tőzsdék jól teljesítenek, a befektetők kevésbé hajlanak arra, hogy olyan biztonságos menedékvalutákhoz forduljanak, mint a jen.

Az USD/JPY pár jelenleg érdekes figyelni való, mivel két nagy globális szereplő, Japán és az Egyesült Államok gazdasági teljesítményét tükrözi. Az USD/JPY árfolyamának közelmúltbeli helyreállása Japán vártnál gyengébb növekedéséhez és az amerikai Federal Reserve változó kamatpolitikájához kapcsolódik.

Ha követed a devizapiacot, érdemes figyelemmel kísérni ezeket a tényezőket, mivel jelentős hatással lehetnek a valuta mozgására. Akár Japán gazdasága lendületet kap a következő hónapokban, akár a Fed ismét változtat a hangvételén, ezek a tényezők drasztikusan megváltoztathatják ennek a valutapárnak a dinamikáját. Ahogy mindig, a tájékozottság kulcsfontosságú, hogy megértsd ezeket a komplex pénzügyi kölcsönhatásokat, és hogy jobb döntéseket hozhass kereskedés vagy befektetés során.

Addig is, a jelenlegi trendek az USD-t kedvelik, de mivel nagy a bizonytalanság mind az amerikai, mind a japán kamatdöntésekkel kapcsolatban, sok minden várható még ebben a folyamatosan változó történetben. Maradj figyelmes, és kövesd figyelemmel a Japán Bank és a Federal Reserve legújabb fejleményeit – mert a devizapiacon a dolgok gyorsan változhatnak.