Az arany árfolyama újra 2500 dollár fölé emelkedett az amerikai munkaerőpiaci adatok miatt

 

Az arany újjáéledése: Az amerikai munkaerőpiaci adatok gyengeségének és a globális események hatása

Az arany mindig is különleges helyet foglalt el a pénzügyi világban. Akár tapasztalt befektető vagy, akár csak valaki, akit lenyűgöz ennek a nemesfémnek a vonzereje, érdemes megérteni, mi mozgatja az árát. Az utóbbi időben jelentős fellendülést tapasztaltunk az arany árfolyamában, amely nagyrészt különféle tényezőknek köszönhető, beleértve a gazdasági adatokat, a globális eseményeket és a jegybankok intézkedéseit. Nézzük meg részletesebben, miért került ismét a figyelem középpontjába az arany.

Az amerikai munkaerőpiaci adatok felrázták az aranypiacot

Az arany árfolyama emelkedésnek indult, és ennek az egyik fő oka a csalódást keltő amerikai munkaerőpiaci adatok közzététele volt. Amikor a munkaerőpiac gyengeség jeleit mutatja, gyakran hullámokat kelt a globális piacokon, és az arany sem kivétel.

A csökkenő álláshirdetések bizonytalanságot keltenek

Júliusban az Egyesült Államok Munkaügyi Statisztikai Hivatala olyan adatokat tett közzé, amelyek szerint az álláshirdetések száma a várakozások alatt maradt. Az USA JOLTS (Job Openings and Labor Turnover Survey) felmérése szerint az álláshirdetések száma 7,673 millióra csökkent, ami nemcsak alacsonyabb volt, mint a júniusi, módosított 7,910 milliós adat, hanem jelentősen elmaradt a piac 8,100 milliós becslésétől is.

Miért fontos ez? Nos, a gyengébb munkaerőpiaci adatok gyakran aggodalmat keltenek a gazdaság egészségével kapcsolatban. Ha a vállalkozások lassítják a felvételi folyamatokat, vagy akár csökkentik az álláshirdetések számát, az arra utalhat, hogy a gazdasági növekedés lassul. Ilyenkor a befektetők aggódni kezdenek, és a biztonságos menedéknek számító eszközök, mint az arany, vonzóbbá válnak. Ennek oka, hogy az aranyat gyakran a gazdasági bizonytalanság elleni fedezetként tartják számon.

A Federal Reserve következő lépése

Az arany árfolyamának fellendülésében egy másik kulcsfontosságú tényező az, hogy ezek a munkaerőpiaci adatok hogyan befolyásolják a Federal Reserve kamatpolitikával kapcsolatos várakozásait. Amikor a gazdasági adatok gyengülnek, a Fed hajlamosabb lehet a kamatcsökkentésre a gazdaság ösztönzése érdekében. Az alacsonyabb kamatlábak jó hírt jelentenek az arany számára, mert csökkentik a nemesfém tartásának alternatív költségét, amely nem fizet kamatot.

Az álláshirdetési adatok közzététele előtt a Federal Reserve szeptemberi ülésén 0,50%-os kamatcsökkentés valószínűsége körülbelül 31% volt. Az adatok közzététele után azonban ez a valószínűség 45%-ra ugrott. A befektetők arra számítanak, hogy a Fed agresszívabb lépéseket tehet a gazdasági gyengeség leküzdésére, ami az aranyáraknak kedvező szelet adott.

Globális tényezők is támogatják az aranyat

Míg az amerikai munkaerőpiaci adatok nagy szerepet játszottak az arany legutóbbi fellendülésében, nem ez az egyetlen tényező. A globális események és a jegybanki intézkedések is hozzájárulnak a felfelé mutató lendülethez.

A jegybankok aranyvásárlásainak növekedése

Egy figyelemre méltó fejlemény a jegybankok aranyvásárlásainak növekedése. A World Gold Council (WGC) adatai szerint a jegybanki aranytartalékok júliusban jelentősen, 37,6 tonnával növekedtek. Ez éles fordulat a júniusi adatokhoz képest, amikor a jegybankok valójában 4,6 tonnával csökkentették aranykészleteiket.

A jegybankok kulcsszereplők az aranypiacon, és vásárlásaik jelentős hatással lehetnek az árakra. Valójában a jegybankok most a teljes aranypiac mintegy 18%-át teszik ki. Tehát, amikor növelik vásárlásaikat, az általában erős támogatást nyújt a fém árának.

Érdemes azonban megjegyezni, hogy nem minden jegybank vásárol aktívan aranyat. A Kínai Népi Bank (PBoC) például május óta szünetelteti aranyvásárlásait. Ez rávilágít arra, hogy bár a jegybankok arany iránti kereslete általában erős, vannak kivételek.

A geopolitikai feszültségek növelik az arany vonzerejét

A geopolitikai események mindig is jelentős mozgatórugói voltak az aranyáraknak, és a jelenlegi globális helyzet sem különb. A legfrissebb hírek szerint az amerikai tárgyalók egy újabb tűzszüneti megállapodásról dolgoznak Gázában, miközben az ukrajnai háborúnak még mindig nincs vége. Ezek a konfliktusok bizonytalanságot keltenek a globális piacokon, ami gyakran a biztonságos menedékek felé tereli a befektetőket, mint például az arany.

Az aranyat értéktárolóként tekintik a válság idején. Amikor nőnek a geopolitikai feszültségek, a befektetők az arany felé fordulnak, hogy megvédjék vagyonukat a tőzsdén vagy más pénzügyi eszközökben tapasztalható potenciális instabilitástól. Ez a megnövekedett kereslet az arany árfolyamát is feljebb tolhatja, ahogyan azt az elmúlt hetekben láttuk.

A jövő: Mi várható az arany piacán?

Tehát merre tart az arany? Bár senki sem tudja teljes bizonyossággal megjósolni a jövőt, van néhány kulcsfontosságú esemény és trend, amely befolyásolhatja az arany pályáját a következő hetekben és hónapokban.

Gazdasági adatok

Az egyik legfontosabb tényező, amely rövid távon mozgathatja az arany árát, az Egyesült Államokból érkező gazdasági adatok. Csütörtökön az ADP Employment Change jelentés és a heti munkanélküli igénylések adatai kerülnek nyilvánosságra, amelyek további betekintést nyújtanak az amerikai munkaerőpiac állapotába. De az igazi esemény, amelyet figyelni kell, az a pénteki amerikai Nonfarm Payrolls (NFP) jelentés lesz.

Ha az NFP-jelentés a vártnál gyengébb munkaerőpiaci növekedést mutat, az tovább erősítheti a Federal Reserve kamatcsökkentés melletti érveket. Ez valószínűleg pozitív fejlemény lenne az arany számára, mivel az alacsonyabb kamatlábak általában növelik a fém vonzerejét.

Jegybanki tevékenység

Egy másik figyelendő tényező a jegybanki tevékenység. Míg a World Gold Council adatai szerint júliusban jelentős növekedés volt az aranyvásárlásokban, nem világos, hogy ez a trend folytatódik-e a következő hónapokban. Ha a jegybankok tovább növelik aranytartalékaikat, az továbbra is támogatást nyújthat a fém árának.

Geopolitikai fejlemények

A geopolitikai feszültségek továbbra is szerepet játszanak az aranyárak alakításában. Bármilyen konfliktus eszkalációja, különösen Ukrajna vagy a Közel-Kelet régióiban, több befektetőt terelhet az arany felé, mint biztonságos menedék. Másrészt, bármilyen jelentős áttörés a béketárgyalásokban csökkentheti az arany iránti keresletet, és súlyosan befolyásolhatja annak árát.

Fényes kilátások az arany számára

Az arany az elmúlt hetekben erős fellendülést mutatott, amelyet a gyengébb amerikai munkaerőpiaci adatok, a növekvő jegybanki kereslet és a folyamatos geopolitikai feszültségek együttesen vezettek. Miközben a gazdasági bizonytalanság továbbra is fennáll, és a Federal Reserve fontolóra veszi következő lépését a kamatlábakkal kapcsolatban, az arany továbbra is vonzó lehetőség marad a biztonságos menedéket kereső befektetők számára.

Bár a jövő soha nem teljesen bizonyos, a jelenlegi környezet azt sugallja, hogy az arany a következő hónapokban továbbra is ragyoghat. Akár befektető vagy, akár csak valaki, akit lenyűgöznek a pénzügyi piacokat alakító globális erők, világos, hogy az arany története messze nem ért véget.

Tehát figyeljük a gazdasági adatokat, a jegybanki lépéseket és a globális eseményeket – ezek kulcsszerepet játszanak majd annak meghatározásában, merre tart az arany a jövőben.